Lekár, ktorý zachránil dieťa pred potratom, prepustený z väzenia

Buenos Aires, 23.4. 2024 (CNA) – V r. 2017 priviezli do nemocnice 19-ročnú ženu s veľkými bolesťami. Pôsobil tam argentínsky lekár Leandro Rodríguez Lastra. Pacientka  bola v 23. týždni tehotenstva a zobrala misoprostol, ktorý jej nezákonne dala organizácia La Revuelta („Revolta“). Tento propotratový prostriedok však možno brať iba do 10 týždňa.

Lekár ženu stabilizoval tým, že zastavil chemický potrat a tak zachránil matku aj dieťa. Keď malo dieťa šesť a pol mesiaca, lekárska komora rozhodla o cisárskom reze a dieťa bol dané na adopciu.

V r. 2019 bol lekár Rodríguez za bránenie potratu odsúdený na väzenie na rok a dva mesiace. Okrem toho mu pozastavili aprobáciu pôsobiť ako lekár na dva roky a 4 mesiace do 30. januára. 

V rozhovore pre španielsky spravodajský kanál „EWTN Noticias“, vysvetlil lekár bezpríkladné okolnosti, ktoré viedli k odsúdeniu.

V r. 2017 pôsobil v meste Cipolletti v Patagónii. Pacientka sa nachádzala vo veľmi zlom stave a tak zastavil predčasný pôrod a zlepšil zdravotný stav pacientky. Tento výklad súd v Rio Negro neuznal a v r. 2019 ho odsúdil.

Táto doba bola „veľmi významná“ nielen kvôli všeobecnej známosti jeho prípadu ale aj preto, že sa zaviazal. „že bude príkladom toho, čo sa môže stať, keď sa nepodriadime  svojvôli mocnárov!“ .

„Táto skúsenosť ma priviedla k tomu, aby som sa ešte viac zasadzoval za ochranu života.“ 

Rodríguez dodal, že pacientka bola v očiach súdu obeťou, pretože bola znásilnená. Na verejnosti ju však prezentovali ako veľkú obeť, ktorej sa stalo to najhoršie! No po procese zostala sama a nikto sa už o ňu nestaral! To jasne ukazuje, že argumenty, že ide o ochranu žien, boli absolútne falošné.

„Jediné o čo sa pokúšali, bolo zničiť život dieťatka, ktoré už bude mať sedem rokov a je šťastné v adoptívnej rodine, ktorá mu dáva budúcnosť. Na tom nedokázali nič zmeniť!  Som šťastný a spokojný, že zvíťazil život a pravda sa presadila, aj keď som utrpel nespravodlivosť! 

Lekár teraz pracuje v súkromnom sektore, lebo má problémy vrátiť sa do verejného, ale hovorí: „Vždy by som konal rovnako. Život treba brániť a musíme presadzovať toto našej nezlomné presvedčenie a nerezignovať“!

-zg-